Żółty talerz - Kulczyk Foundation
W roku szkolnym 2018/2019 rozpoczęła się III edycja programu Żółty talerz, który został stworzony przez fundację Kulczyk Foundation.
W roku szkolnym 2018/2019 rozpoczęła się III edycja programu Żółty talerz, który został stworzony przez fundację Kulczyk Foundation.
Od września 2018 roku ponownie rozpoczęła się realizacja III edycji 2018/2019 programu dożywiania „Żółty Talerz”.
W dniu 13.03.2017r. odbyło się spotkanie warsztatowe z rodzicami dzieci uczestniczących w zajęciach popołudniowych w placówce TPD OM w Wieruszowie pt. „Niejadek czy neofobia”. Zajęcia te odbyły się w ramach realizowanego programu „Żółty talerz” finansowanego przez Kulczyk Fundation. Podczas tego spotkania rodzice, opiekunowie i osoby z najbliższego otoczenia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym zostali zapoznani z tematyką niejedzenia niektórych produktów przez ich dzieci.
W dniu 20.02.2017r. w naszej placówce uczestnicy zajęć popołudniowych brali udział w zajęcia warsztatowych pt. "Surowe, zamrożone koktajle i lody"
Wraz z małą pomocą opiekuna tworzyły koktajle owocowe ze świeżych i zamrożonych produktów.
„Żółty talerz – radość dla brzuszków”
Program „Żółty talerz” daje możliwość edukacji dzieci i młodzieży, a także osób z ich najbliższego otoczenia w obszarze zdrowego odżywiania, co nie jest bez znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania dla beneficjentów. Zarząd TPD OM w Wieruszowie, a szczególnie Koła TPD już teraz widzą pierwsze efekty realizowanego projektu. Dzieci i młodzież cieszą się i angażują w przygotowywanie różnorodnych smakołyków, wykorzystując wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania. Uczą się przygotowywać smaczne potrawy i różne dania. Nie bez znaczenia jest też przekazywanie wiedzy z tego zakresu rodzicom i opiekunom, którzy biorą udział w spotkaniach informacyjnych i warsztatach.
Strona 2 z 3