Radość brzuszków

Od września 2016 roku w placówkach opiekuńczo-wychowawczych TPD OM w Wieruszowie (Mirkowie, Pieczyskach, Podzamczu, Wyszanowie i Wieruszowie), wymiennie dzieci biorą udział w realizowanych zajęciachŻółty talerz”. Liderem tego projektu jest Kolo TPD Wyszanów. Głównym przesłaniem organizatorów projektu jest pomoc w codziennym funkcjonowaniu dzieci i młodzieży poprzez zabezpieczenie im pełnowartościowych posiłków, a także przekazywanie wiedzy dzieciom i ich najbliższym na temat zdrowego odżywiania.

Od początku realizacji projektu przeprowadzono jak na razie 5 spotkań warsztatowych skierowanych do dzieci i jedno spotkanie warsztatowe przeznaczone dla rodziców/opiekunów i osób z najbliższego otoczenia dzieci w wielu przedszkolnym i szkolnym. Podczas tych warsztatów przekazywaliśmy uczestnikom informacje dot. zdrowego żywienia i jego wplywu na funkcjonowanie dzieci i młodzieży. Na spotkaniach nie zabrakło także praktycznego działania. Uczestnicy organizowanych warsztatów byli angażowani w tworzenie różnych potraw, a w efekcie końcowym ich konsumowanie, które sprawiało wszystkim dużą radość. Warsztaty, które zostały przeprowadzone obejmowały takie tematy jak: „Co to znaczy zdrowe żywienie? Ogólne zasady prawidłowego żywienia dzieci.” , „Robimy przyjęcie , „Owocowy raj, „Jesienne przysmaki., „Najłatwiejsze ciasto w świecie, Od ziarenka do bochenka”.

Poza przygotowywaniem i konsumowaniem posiłków ważnym było przekazanie wiedzy nt. wartości odżywczych różnych produktów, poznanie piramidy piramidę żywienia, oraz rozwijanie różnych zmysłów dot. tekstury, zapachów, kształtów różnych produktów (np. produkty sypkie tj. mąka, owoców, warzyw). W czasie prowadzenia zajęć można było przemycić również wiedzę z zakresu matematyki, czyli odmierzanie ilości różnych produktów potrzebnych to przygotowania m. in. chleba, czy ciasta. Poza prowadzeniem warsztatów uczestnicy projektu mogli cieszyć się konsumowaniem pysznych, pełnowartościowych potraw podczas zajęć świetlicowych odbywających się w miesiącach październiku i listopadzie.

 

 

Już teraz nie możemy doczekać się kolejnych warsztatów zaplanowanych na miesiąc grudzień – pieczenie pierniczków i niebawem podzielimy się z Państwem efektami naszych działań. Przygotowywane posiłki mają nie tylko charakter edukacyjny, ale przede wszystkim wzbogacają wyżywienie dla dzieci. Realizacja projektu jest możliwa dzięki środkom finansowym KULCZYK FOUNDATION oraz pomocy merytorycznej i organizacyjnej Zarządu Głównego TPD.