Niejadek czy neofobia

Część teoretyczna była prowadzona przy pomocy prezentacji, dzięki czemu rodzice z wielką uwagą uczestniczyli w tym elemencie spotkania. Dzięki przekazanym informacjom, rodzice dowiedzieli się dlaczego dzieci nie jedzą niektórych produktów. Podczas wywołanej dyskusji rodzice starali się wymyślać rozwiązania tego problemu, a także nawzajem dzielili się swoimi doświadczeniami. Po części teoretycznej odbyła się część praktyczna, na której zebrani uczestnicy warsztatu uczyli się jak przyrządzać w przystępny dla dzieci sposób różne potrawy pozytywnie wpływające na rozwój młodego człowieka, a które dzieci nie zawsze chcą smakować. Kolejnym etapem realizowanego programu „Żółty talerz” były zajęcia warsztatowe pt. „Róbmy pasty”, które odbyły się 20.03.2017r. w naszej placówce. Na początku spotkania uczestnicy zostali zapoznani z produktami, z których można zrobić różne pasty. Z małą pomocą opiekunów same myły, kroiły, wybierały ulubione produkty, a później je blendowały w celu uzyskania pasty. Każdy z nich tworzył własną kompozycję produktów, którą następnie dzielił się z innymi, dzięki czemu dzieci mogły poznać nowe smaki. Głównym przesłaniem spotkania było zwiększenie wiedzy z zakresu różnych produktów żywieniowych i poszerzenie słownictwa z tego zakresu u beneficjentów naszych zajęć. Przeprowadzone zajęcia bardzo pozytywie wpłynęły na naszych podopiecznych. Z wielką chęcią i zainteresowaniem uczestniczyli w prowadzonych warsztatach, poznawali nowe smaki i przekonywali się do ich spożywania.