„Żółty talerz” na terenie gminy Wieruszów

Dzięki uczestnictwie w programie prowadzone zajęcia świetlicowe wzbogacone były o podwieczorek oraz warsztaty poświęcone wdrażaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

 

Od 1 września do 31 sierpnia w placówce TPD OM w Wieruszowie Koło TPD w Wyszanowie realizowany był program „Żółty talerz”. W ramach zajęć świetlicowych dzieci przygotowywały zdrowe i smaczne posiłki, sporządzały listę zakupów, ustalały menu, dzieliły się obowiązkami oraz z wielką ochotą brały udział w różnych działaniach związanych ze zdrową żywnością.

Dodatkowym elementem programu były zajęcia warsztatowe prowadzone dla dzieci, rodziców oraz opiekunów. Podczas 5 spotkań uczestnicy mogli zdobywać wiedzę teoretyczną, a przede wszystkim praktyczną opartą o zdrową żywność. Podczas zajęć dzieci uczyły się przygotowywać smaczne przekąski z owoców i warzyw, które w rezultacie zastąpiły słodycze oraz fast foody.

Dzięki tym warsztatom podopieczni oraz ich rodzice i opiekunowie wzbogacili swoją wiedzę w zakresie zdrowego odżywiania, a także doskonalili swoje umiejętności w przygotowywaniu zdrowych i smacznych posiłków. Podczas zajęć świetlicowych oraz spotkań warsztatowych do pomocy angażowani byli rodzice oraz wolontariusze, którzy poprzez udział w zajęciach poszerzali swoją wiedze nt. zdrowego odżywania.

W trakcie trwania programu odbył się piknik pod hasłem” Zdrowo jesz lepiej żyjesz,” mający na celu promowanie zdrowego odżywiania dla całej rodziny. Podczas pikniku odbyły się konkursy kulinarne na temat zdrowego odżywiania, a także kiermasz potraw przygotowanych przez dzieci i rodziców objętych programem.

Dzięki realizacji projektu „Żółty talerz” dzieci objęte programem poszerzyły swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania, jego zasad oraz stylu życia, który pomoże im w dalszym rozwoju. Nabytą w projekcie wiedzę mogą przekazywać rówieśnikom i osobom z bliskiego otoczenia.

Kolejnym bardzo ważnym rezultatem osiągniętym dzięki prowadzonemu programowi „Żółty talerz” jest to, że dzieci nim objęte lepiej funkcjonują w swoim otoczeniu, potrafią się bardziej skoncentrować na wykonywanych zadaniach i nauce. Są uświadomione w zakresie zdrowego stylu życia. Rodzice natomiast zwiększyli swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania i sposobów walki z otyłością.

Po zakończeniu III edycji programu „Żółty talerz” nie spoczywamy na laurach i we współpracy z Fundacją Kulczyk Foundation rozpoczynamy kolejną IV edycję programu „Żółty talerz”. Na terenie naszej gminy koordynować i prowadzić w roku szkolnym 2019/2020 program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce - „Żółty talerz” będzie Koło TPD w Pieczyskach.

W tym miejscu serdecznie chcemy podziękować fundacji Kulczyk Foundation za wspaniały projekt i życzymy zarówno fundacji jak i sobie wytrwałości w dalszych sukcesach związanych z naszymi dziećmi.