"Żółty talerz" na Zdrowy tryb życia - Podsumowanie projektu

#Żółtytaler

#podsumowanieprojektu

#tpdwieruszow

ŻÓŁTY TALERZ – ZDROWE ODŻYWIANIE – ZDROWY TRYB ŻYCIA

PODSUMOWANIE PROJEKTU

Żółty Talerz” to program wsparcia systemu żywienia dzieci stworzony

przez Kulczyk Foundation.

 

Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Oddział Miejski w Wieruszowie przez ostatnie 4 lata realizowało projekt „Żółty talerz” – zdrowe odżywianie – zdrowy tryb życia, na realizację którego środki przeznaczane były przez Kulczyk Foundation.

Program „Żółty talerz” miał na celu wspieranie systemu żywienia dzieci i młodzieży, a przede wszystkim upowszechnianiu zdrowego stylu życia mającego wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne naszych najmłodszych. Istotnym jest, że program ten realizowany był przez cały rok szkolny (tak w ferie zimowe, jak i letnie ). Program realizowany był przy współudziale największych polskich organizacji pozarządowych: Caritas diecezjalnymi, Polskim Czerwonym Krzyżem, SOS Wioskami Dziecięcymi, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci. Od nowego roku szkolnego 2020/2021 program ten nie będzie kontynuowany przez naszą placówkę, ale w dalszym ciągu w ramach prowadzonych zajęć w świetlicach będziemy przekazywać wiedzę i umiejętności dot. zdrowego stylu życia oraz odżywiania.

Podczas uczestnictwa w projekcie organizacja Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Oddział Miejski w Wieruszowie(TPD OM) , która jest realizatorem zajęć świetlicowych dla dzieci w Wyszanowie, Mirkowie, Pieczyskach i Wieruszowie, brała aktywny udział w tym programie. Koordynatorem programu były wymiennie poszczególnie Koła TPD. W roku szkolnym 2019/2020 było to Koło TPD w Pieczyskach.

W ramach odbywających się zajęć świetlicowych prowadzone były treningi kulinarne, konsultacje indywidualne realizowane przez dietetyka, nauczycieli i terapeutów. Wspólnie z dziećmi przygotowywane były smaczne i zdrowe potrawy, które dzieci podczas każdych zajęć miały możliwość konsumować. Jednocześnie mogły one zdobywa

wiedzę na temat nawyków zdrowego odżywiania, produkcji żywności ekologicznej, odczytywania etykiet z produktów spożywczych itp.

Ze względu na zaistniałą sytuację związana z COVID19 został zmodyfikowany harmonogram działań, a w miejsce zaplanowanych zajęć przekazane zostały wszystkich beneficjentom projektu trzykrotnie (dot. Wielkanoc, Dzień Dziecka i zakończenie roku szklonego) artykuły żywnościowe, połączone z przepisami na przygotowanie zdrowych potraw i różnych smakołyków.

W sierpniu 2020r. odbył się piknik podsumowujący wszystkie dotychczasowe działania podejmowane w ramach projektu „Żółty talerz”. Wszystkie dzieci biorące w nim udział, z zachowaniem wszystkich zaleceń wynikających z pandemii COVID19, mogły smakować pyszności owocowych i przekąsek.

Wszystkie dzieci otrzymały podziękowania za udział w projekcie.

 

Realizatorzy, a przede wszystkich beneficjenci pragną podziękować Kulczyk Foundation za udzielaną pomoc dzięki, której nie tylko dzieci z Gminy Wieruszów, ale w całej Polsce i nie tylko mogą korzystać z wsparcia żywienia dzieci.



Dorota Okoń